lauantai 8. syyskuuta 2012

Saavatko kaupungin yhtiöt ansaitsemaansa ohjausta ?

Kaupungin- ja kunnanvaltuustoissa moititaan usein  kaupungin tai kunnan omistaman osakeyhtiön hallituksen jäseniä siitä, että he eivät ole toimineet kunnan tahdon mukaisesti. Tämä on outo näkökulma siitä syystä, että kaupungin tai kunnan valtaa niiden omistamissa osakeyhtiössä   käytetään vain  yhtiökokouksessa.

Osakeyhtiön hallituksen jäsenen vastuu määräytyy osakeyhtiölain mukaisesti, vaikka hän olisi yhtiön hallituksessa kaupungin tai kunnan edustajana. Osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksessa tehtävien päätösten täytyy tapahtua osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Osakeyhtiölain mukaan yhtiön johdon on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua.
Yleistäen voidaan sanoa, että yhtiökokous päättää suurista linjaratkaisuista ja yhtiön hallitus hoitaa käytännön päätöksenteon. Kunnalliselämässä tärkeäksi koetut asiaratkaisut kuten esimerkiksi tavanomaisen luoton  ottaminen, henkilöstön lisääminen tai vähentäminen ovat puhtaasti yhtiön hallituksen tehtäviä. Nämä on usein delegoitu vielä yhtiön toimitusjohtajalle.

Onko ohjaus oikeissa käsissä?

Yhtiökokoukseen lähettävälle henkilöllä ja hänen evästyksellään, jonka useimmin tekee kaupungin-/kunnanhallitus, on erityisen tärkeä rooli yhtiötä koskevassa kunnan ohjauspolitiikassa. Evästykset jäävät liian usein valtakirjan antamiseen. Vastaavasta ongelmasta on käyty keskustelua myös valtion enemmistöosakkuusyhtiöissä. Kaupungin-/kunnanvaltuuston tai –hallituksen jäsen ei voi suoraan ohjeistaa yhtiön hallituksen jäsentä. Yksittäiset kaupungin- tai kunnanhallituksen tai –valtuuston jäsenet eivät ole omistajaa edustava taho, koska valtuusto ja hallitus ovat kollektiivisia toimielimiä.  Osakeyhtiön hallituksen jäsenen täytyy katsoa yhtiön etua. Toimitusjohtaja hoitaa yhtiön juoksevaa hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Tässäkin tulee olla kyse hallituksen, ei yksittäisen hallituksen jäsenen antamista ohjeista.

Ei kunnia vaan vastuu

Jäsenyys osakeyhtiön hallituksessa ei ole kunniatehtävä eikä palkinto, vaan vastuullinen ja seurantaa edellyttävä työ. Tärkeimpiä osakeyhtiölaissa kirjattuja periaatteita ovat pääoman pysyvyys, osakeyhtiön voitontuottamistarkoitus sekä johdon huolellisuus- ja lojaliteettivelvollisuus osakeyhtiötä kohtaan.
Hallituksen jäsenen  tarkoituksellinen  laistaminen edellä mainitusta vastuuperiaatteista voi johtaa korvausvastuuseen. Hallitustyöskentely edellyttää hallituksen jäseneltä hyvää perehtymistä yhtiöjärjestykseen, osakeyhtiölakiin sekä yrityksen toimintaan, toimintaympäristöön ja toimintaprosesseihin. Hallituksen jäsenen tulee pystyä muodostamaan itsenäisesti näkemys yrityksen toiminnasta.

Pauli Kankaanpää
HHJ (Hyväksytty hallituksen jäsen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Osallistu keskusteluun, ole hyvä.